Odgovarajuća uporaba

Ventilator služi za prozračivanje komercijalnih prostorija (tvornica za bojanje, prostora za baterije, obrtničkih prostora, proizvodnih pogona itd.) s opasnom eksplozivnom atmosferom sukladno 1999/92/EC, članak 2, (4), (5).

Uređaj ispunjava sigurnosne zahtjeve europske direktive 2014/34/EU o uređajima i zaštitnim sustavima namijenjenim za uporabu u potencijalno eksplozivnim atmosferama.

Dopuštena je regulacija broja okretaja ventilatora pomoću pretvarača frekvencije.

Uređaji DAQ ../. Ex, DAR ../. Ex klasificirani su u grupu II, kategorija 2G za plinovite atmosfere, ispunjavaju vrstu zaštite od zapaljenja „d“/„c“ i pogodni su za primjenu u potencijalno eksplozivnim područjima zone 1 i 2. Prikladnost se može pročitati na tipskoj pločici. Za uporabu na otvorenom prostoru uređaji se moraju štititi od atmosferskih utjecaja.

Kućište motora i priključna kutija izvedeni su uz primjenu vrste zaštite od zapaljenja. Zaštita uređaja putem kućišta otpornog na tlak „d“. To znači da se u kućištu mogu nalaziti dijelovi koji mogu zapaliti eksplozivnu atmosferu. U slučaju moguće eksplozije eksplozivne smjese unutar kućišta, ono će izdržati njegov tlak i spriječiti prenošenje eksplozije na eksplozivnu atmosferu koja okružuje kućište.

U tu svrhu, mjesta na kojima se spajaju odgovarajuće površine dva dijela kućišta ili spoj kućišta izvedene su kao zazor ili kao put otporan na kvar zapaljenja.