Използване по предназначение

Вентилаторът служи за проветряване или вентилация на помещения за промишлена дейност (бояджийски цех, помещение за зареждане на акумулатори, промишлено помещение, производствен обект и т.н.) с рискова взривоопасна атмосфера съгласно 1999/92/ЕО, член 2, (4), (5).

Уредът изпълнява изискванията за безопасност на директива 2014/34/EС за уреди и защитни системи в застрашени от експлозия зони.

Регулирането на оборотите на вентилатора е възможно чрез честотен преобразовател.

Уредите DRD ../.-H Ex, DRD ../.-V Ex, ERD ../.-H Ex, ERD ../.-V Ex са класифицирани в група II, категория 2G за газова атмосфера, съответстват на вид взривозащита „d“/„c“ и са подходящи за използване във взривоопасни области от зона 1 и 2. Пригодността може да се види на типовата табелка. За използване на открито уредите трябва да се защитят от атмосферни влияния.

Корпусът на двигателя и клемното табло са изпълнени с прилагане на вид взривозащита за защита на уреди чрез устойчиво на налягане капсуловане „d“. Това означава, че корпусът може да съдържа части, които могат да възпламенят експлозивна атмосфера. В случай на евентуална експлозия на взривоопасна смес вътре в корпуса, корпусът издържа на налягането и предотвратява предаването на експлозията към заобикалящата го експлозивна атмосфера.

За тази цел точките, в които се събират съответните повърхности на две части на корпуса или съединението на корпусите, се проектират като просвет за задържане на запалването или път за задържане на запалването.