Používání výrobku v souladu s určením

Ventilátor slouží k odvodu nebo přívodu vzduchu z/do komerčně využívaných prostor (lakovny, akumulátorovny, výrobní provozy atd.) s prostředím s nebezpečím výbuchu podle 1999/92/EC, článek 2, (4), (5).

Zařízení splňuje bezpečnostní požadavky směrnice 2014/34/EU na zařízení a ochranné systémy určené k použití v prostředí s nebezpečím výbuchu.

Otáčky ventilátoru lze regulovat pomocí měniče frekvence.

Zařízení DRD ../.-H Ex, DRD ../.-V Ex, ERD ../.-H Ex, ERD ../.-V Ex jsou zařazena do skupiny II, kategorie 2G pro plynné atmosféry, splňují úroveň ochrany proti vznícení „dc“ a jsou vhodné pro použití v prostředí s nebezpečím výbuchu zóna 1 a 2. Vhodnost je uvedena na typovém štítku. Při použití na volném prostranství je zařízení nutno chránit před povětrnostními vlivy.

Skříň motoru a svorkovnice jsou provedeny s použitím úrovně ochrany proti vznícení zařízení pevným závěrem „d“. To znamená, že ve skříni se mohou nacházet díly, které mohou zapálit výbušnou atmosféru. Při případném výbuchu výbušné směsi uvnitř skříně tato odolá jeho tlaku a zabrání přenosu výbuchu do výbušné atmosféry v okolí skříně.

Za tímto účelem jsou místa, ve kterých se odpovídající plochy dvou částí skříně nebo spojení skříní stýkají, provedena jako bezpečná spára resp. cesta šíření zážehu.