Rendeltetésszerű felhasználás

A ventilátor ipari célokra használt, veszélyes robbanásveszélyes légkörű helyiségek (festőműhely, akkumulátorhelyiség, ipari helyiség, termelőüzemek, stb.) elszívására vagy szellőztetésére szolgál a 1999/92/EK, cikkely 2, (4), (5) szerint.

A készülék teljesíti a robbanásveszélyes légkörben való használatra szánt felszerelésekről és védelmi rendszerekről szóló 2014/34/EU irányelv biztonsági követelményeit.

A ventilátor frekvenciaszabályzóval való fordulatszám-szabályozása megengedett.

A DRD ../.-H Ex, DRD ../.-V Ex, ERD ../.-H Ex, ERD ../.-V Ex készülékek a gáz légkör II. csoportjának 2G kategóriájába vannak besorolva, teljesítik a „d”/„c” gyújtásvédelmi módot és alkalmasak az 1. és 2. zónájú robbanásveszélyes területeken történő használatra. Az alkalmasság a típusjelző táblán található. Szabadtéri használat esetén a készülékeket védeni kell az időjárási hatások ellen.

A motorház és a villamos csatlakozó doboz a készülékvédelmi gyújtásvédelmi mód alkalmazásával „d” nyomásálló tokozattal vannak kialakítva. Ez azt jelenti, hogy a házban elhelyezhetők a robbanóképes légkört meggyújtani képes alkatrészek. Ha a robbanóképes elegy a ház belsejében felrobban, a ház ennek a nyomásnak ellenáll, és megakadályozza a robbanás átvitelét a házat körülvevő robbanóképes légkörre.

Ehhez azok a helyek, ahol a ház két alkatrészének megfelelő felületei vagy házak összeköttetése összetalálkoznak, gyújtás-átütést megakadályozó hézaggal vagy gyújtás-átütési úttal van kialakítva.