Používanie v súlade s určením

Ventilátor slúži na odvod alebo prívod vzduchu z/do komerčných priestorov (farbiareň, akumulátorovňa, nebytové priestory, výrobná prevádzka atď.) s prostredím s nebezpečenstvom výbuchu podľa 1999/92/ES, čl. 2, (4), (5).

Zariadenie spĺňa bezpečnostné požiadavky smernice 2014/34/EÚ na zariadenia a ochranné systémy určené na použitie v prostrediach s nebezpečenstvom výbuchu.

Regulácia otáčok ventilátora je povolená pomocou frekvenčného meniča.

Zariadenia DRD ../.-H Ex, DRD ../.-V Ex, ERD ../.-H Ex, ERD ../.-V Ex sú zaradené do skupiny II, kategórie 2G pre plynné atmosféry, spĺňajú nevýbušné prevedenie „d“/„c“ a sú vhodné na použitie v prostrediach s nebezpečenstvom výbuchu v zóne 1 a 2. Vhodnosť je potrebné vyhľadať na typovom štítku. Pri použití na voľnom priestranstve je nutné zariadenia chrániť pred poveternostnými vplyvmi.

Kryt motora a svorkovnica sú vyhotovené za aplikovania nevýbušného prevedenia – ochrana zariadenia prostredníctvom pevného uzáveru „d“. To znamená, že v kryte môžu byť umiestnené diely, ktoré dokážu zapáliť výbušnú atmosféru. Pri možnom výbuchu výbušnej zmesi vo vnútri krytu odolá tento kryt tlaku výbuchu a zabráni prenosu výbuchu do výbušnej atmosféry, ktorá obklopuje kryt.

Na tento účel sú miesta, na ktorých sa stretávajú príslušné povrchy dvoch častí krytu alebo spojenie krytov, vyhotovené ako medzera zabraňujúca prierazu vznietenia alebo dráha zabraňujúca vznieteniu.