Bezpečnostní pokyny pro instalaci, provoz, čištění a údržbu

Nebezpečí pro děti a osoby s omezenými fyzickými, smyslovými nebo duševními schopnostmi nebo nedostatečnými znalostmi. Instalaci, uvedení do provozu, čištění a údržbu zařízení přenechejte osobám, které jsou schopny bezpečně rozpoznat nebezpečí související s těmito činnostmi a vyhnout se jim.

Nebezpečí poranění způsobené sacím účinkem zařízení, otáčejícím se oběžným kolem nebo v důsledku zasunutí cizích těles do zařízení. Vlasy, oděv, šperky atd. mohou být vtaženy do zařízení, pokud se budete zdržovat v jeho těsné blízkosti. Při provozu bezpodmínečně dodržujte dostatečnou vzdálenost. Do zařízení nevkládejte žádné předměty.

Nebezpečí poranění způsobené rozbitým sklem / pořezáním o rozbité sklo. Při montáži, údržbě a opravách zacházejte opatrně se skleněnými součástmi. Dodržujte předpisy o ochraně zdraví při práci.

Nebezpečí během přepravy v důsledku padajícího nákladu. Dodržujte platné předpisy o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci. Nevstupujte pod zavěšená břemena. Zkontrolujte případná poškození zařízení, vzniklá během přepravy. Poškozené zařízení neuvádějte do provozu.

Nebezpečí zranění a ohrožení zdraví v důsledku změn nebo přestaveb nebo použití neschválených součástí. Provoz je povolen pouze s originálními součástmi. Úpravy a přestavby zařízení nejsou povoleny a zbavují výrobce jakékoli záruky a odpovědnosti, např. když je kryt provrtán na nepovoleném místě.

Nebezpečí úrazu elektrickým proudem při provozu s neúplně smontovaným nebo poškozeným zařízením. Vypněte všechny napájecí obvody. Zařízení provozujte pouze v kompletně smontovaném stavu. Poškozené zařízení neuvádějte do provozu.

Ohrožení zdraví způsobené usazeninami na zařízení (plíseň, bakterie, prach atd.). Zařízení pravidelně čistěte, zejména po delší době odstávky.

Nebezpečí zranění při práci ve výškách. Používejte vhodné pomůcky pro výstup (žebříky). Zajistěte stabilitu, v případě potřeby zajistěte žebřík 2. osobou. Zajistěte, abyste bezpečně stáli a pod zařízením se nikdo nezdržoval.

Nebezpečí úrazu elektrickým proudem při provozu s neúplně smontovaným nebo poškozeným zařízením.

Před prováděním elektroinstalací vypněte všechny napájecí obvody, vypněte síťový jistič a zajistěte proti opětovnému zapnutí. Na viditelném místě umístěte výstražnou tabulku.

Při provádění elektroinstalací dodržujte platné předpisy, např. DIN EN 50110-1, v Německu zejména předpis VDE 0100 včetně příslušných částí.

Je předepsáno použití zařízení pro odpojení od sítě se vzdáleností kontaktů nejméně 3 mm u každého pólu.

Ventilátor připojujte pouze k pevně položené elektroinstalaci s použitím kabelů (0,75 mm² až 1,5 mm²) typu NYM-O nebo NYM-J.

Zařízení provozujte jen s napětím a kmitočtem sítě, které jsou uvedeny na typovém štítku.

Zařízení může být i v klidovém stavu pod napětím a může se automaticky rozběhnout prostřednictvím senzoriky jako je časové zpoždění nebo vlhkost.

Krytí uvedené na typovém štítku je zaručeno jen tehdy, když je montáž provedena v souladu s určením a přívodní kabel je řádně protažen škrticí vsuvkou. Škrticí vsuvka musí těsně obepínat plášť kabelu.

U krytí I připojte a zkontrolujte zemnicí vodič.

U ventilátorů instalovaných do výklopných oken pravidelně kontrolujte případné poškození přívodního kabelu, zejména v oblasti přechodu k okennímu křídlu/rámu. V případě poškození není další provoz povolen. Odpojte ventilátor od sítě. Přívodní kabel musí vyměnit kvalifikovaný elektrikář.

Ohrožení života oxidem uhelnatým při provozu se zařízeními s otevřeným ohněm závislými na přívodu vzduchu z místnosti.
Při provozu zařízení s otevřeným ohněm závislých na proudění vzduchu z místnosti je nutné zajistit dostatečný přívod vzduchu.
Ventilátory smí být instalovány v prostorách, bytech nebo užitných jednotkách srovnatelné velikosti, ve kterých jsou instalována zařízení s otevřeným ohněm pouze v případě, že je pomocí bezpečnostních zařízení zabráněno současnému provozu zařízení s otevřeným ohněm na kapalná nebo plynná paliva a zařízení na odsávání vzduchu nebo že je odvádění odpadních plynů sledováno speciálními bezpečnostními zařízeními.

Nebezpečí popálení o horký motor. Po vypnutí ventilátoru může být motor ještě horký. Doba ochlazování může být až 30 minut.

Při manipulaci s obalovými materiály. Dodržujte platné předpisy o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci. Obalový materiál uchovávejte mimo dosah dětí (nebezpečí udušení při spolknutí).